A gyerekeink sosem hallgatnak ránk de olyanná válnak mint mi

Tavaly nyári hazalátogatásomkor a Balaton partján vettem észre mennyire rossz a helyzet. És nyilván Magyarországon felnőve de most már lassan nyolc éve külföldön élve méginkább döbbenetes volt látni mennyire sok a hanyag tartású, elhízott gyerek és kiskamasz.

Ez számomra a felnőttkori elhízásnál sokkal szomorúbb hiszen egy pici gyerek pl. azt fogja megenni amit kap és annyit fog mozogni amennyit a környezetében lát.

Éppen ezért nem tudok napirendre térni amikor a szülők a gyerekekre hivatkoznak amiért nincs idő normális ételeket enni vagy mozogni néha. Teljesen fordított logika. Pont miattuk kellene, hogy legyen…
Minden szülő azt szeretné, hogy a gyereke egészséges és boldog legyen. Ennek egyetlen biztos módja: ha én is egészséges, boldog szülő vagyok.

Természetesen nincs beleszólásom a dolgokba – avagy mit osztom itt az észt – hiszen nem vagyok szülő de a másfél éves Au pair (családdal élő babysitter) programom alatt összesen 5 gyerekre vigyázva a saját bőrömön tapasztaltam a fenti gondolat igazságát. Nyilván nekem is könnyebb lett volna azt mondani a gyerekeknek, mindegyiknek külön-külön volt Ipadje a nagyobbaknak telefonja is, hogy játszatok a sok kütyün meg nézzétek a mesét de én napi szinten mentem velük a parkba, bicajozni, szabadtéri játszóházba, dobáltuk az amerikai focilabdát, futottunk stb. télen mindegyiket felöltöztetni, szánkózni, sétálni stb. Vagy amikor a legidősebb hétéves kislányon már láttam az elhízás jeleit akkor szóltam a szülőknek, hogy érdemes lenne visszavenni a rengeteg cukros nasiból és több zöldséget adni neki.

A gyerekek szokásai a környezetük termékei. Az olyan szülők akik minden este egy fagyis vödörrel bevágódnak a tv elé, junk kajákkal vezetik le a stresszt és cigiznek-söröznek a játszótér mellett hiába mondják, hogy menjél játszani meg mozogni meg egyed meg azt a sok zöldséget szerintetek mit érnek el a szavakkal példamutatás nélkül? Hát pont semmit.

Nem tudom mit hoz a jövő számomra de valamiért annyira szívügyemnek érzem a gyermekkori elhízás problémáját és szeretnék még a későbbiekben aktívan részt venni a probléma megelőzésében.

Mert ez egyáltalán nem a külsőről szól hanem egy egész életminőségről…