A rendszeres mozgás kisebb-nagyobb kihagyásokkal de valamilyen formában mindig is életem része volt.

A jóga azonban akkor talált rám amikor a legnagyobb szükségem volt rá és túlzás nélkül állíthatom, hogy teljesen megváltoztatta az életem. És ugye azt mondják, hogy véletlenek nincsenek.

Középiskola és egyetem alatt kézilabdáztam majd ezt követően a hosszútávfutás vált a szenvedélyemmé. Három teljes maraton, három félmaraton és jópár 5-10 km-es verseny lefutása után azonban már nem éreztem motivációt újabb futóversenyekre való felkészülésre. Úgy éreztem, amit amatőr futóként el szerettem volna érni azt sikerült.

A jógát mint életmódot ezután volt szerencsém megismerni…

Én előtte sosem értettem, hogy hogyan lehet ilyen “lassan” bármit is csinálni, semmit nem tudtam a meditációról és igazából az egész jógi életforma egy ilyen hippi dolognak tűnt. Majd részt vettem életem első szabadtéri jógaóráján ahol két dolog történt. Egyrészt sírva fakadtam mert kiderült a pár év hosszútávfutástól teljesen kötöttek lettek a lábaim, a csípőm elvesztette minden mobilitását és a magasságom miatt állandó hátfájással küszködtem. Másrészt pedig ott akkor én azonnal éreztem, hogy ez az ami hiányzott az életemből. Olyan boldogság járt át amely más volt minden addig tapasztalt érzéstől.

A jógával visszataláltam legmélyebb önmagamhoz. Mivel a koncentrációm arra irányult, hogy a légzést összehangoljam a különböző ászanákkal (pózokkal) azt vettem észre, hogy az állandóan kattogó és mindent túlgondoló kis fejem végre csendre talált. Amikor jógázom, akkor megszűnik a külvilág és összekapcsolódhatok azon önmagamhoz, amely a fizikai testen túl van.

Aztán nagyon hamar egy menekülés lett a jóga. Magánéletemben egy nagy válságon kellett egyedül túljutnom így a helyi stúdió különböző jógaórái adtak biztonságot és társaságot. Mindeközben vegetáriánus majd vegán étrendre tértem át, amely kéz a kézben járt a jóga elveivel és szintén óriási pozitív változásokat hozott az testi-lelki egészségemben.

A személyi edzői tapasztalaim kamatoztatása és a jóga mint életmód iránti szenvedélyem miatt döntöttem úgy, hogy elvégzem a Yoga Alliance Jógaoktató képzését, amely életem egyik legmeghatározóbb élménye volt. Tapasztalt mesterektől tanultuk a jóga elméleti alapjait miközben napi háromszori gyakorlással csiszoltuk a kezdő és haladó ászanákat. Úgy éreztem, hogy ezalatt az idő alatt többet tanultam önmagamról és a világról mint amit a hagyományos iskolákban (felsőoktatást beleértve) valaha tanítanak.

Én egész életemben menthetetlenül A típusú személynek gondoltam magam, a rendszeres jógával azonban sokkal nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá váltam. A legjobb az egészben, amikor a jóga iránymutatásai szépen lassan átszivárogtak a mindennapokba, így észrevétlenül tanultam meg harmóniában élni önmagammal és a világgal. Míg minden más sportot versenysportnak éltem meg a jógával nagyon hamar megtanultam, hogy nincs ellenfél. A jóga nem verseny. Itt nem kell bárkinél jobb, gyorsabb, erősebb, ügyesebb, hajlékonyabb stb. lennem. Csakis magam vagyok. Nincs cél, csak egy folyamat. Ahogy minden változik úgy a saját gyakorlásomban sincs két egyforma nap. Egyik nap jól érzem magam és minden jól esik, másik nap pedig nehéznek és kötöttnek érzem magam, kicsit nehézkesebb az egész. És valahol nem pont ilyen az egész életünk is?

Már három éve, hogy oktatóként különböző szintű és tempójú jógaórák formájában igyekszem megszerettetni minél több emberrel a jóga szépségeit, én magam egy örök tanulója vagyok ennek a csodálatos tudománynak, amelyben végtelen kíváncsisággal és alázattal folyamatosan bővítem tudásomat. Hatha jóga és vinyasa flow jóga oktatására vagyok képesítve, de ha követed a Facebook vagy Instagram oldalam, láthatod hogy a slow flow stílus amelyben a leginkább megtaláltam önmagam és az óráimon is ezt a változatot kedvelem.

Ha velem jógázol akkor nagyon hamar látni fogod, hogy én a fizikai gyakorlásban segítek leginkább, azaz a jógaászanák helyes kivitelezésére fektetem a hangsúlyt. Életkorom és élettapasztalatom által nem érzem hitelesnek magam spirituális tanításokra – azt meghagyom a nálam bölcsebb és tapasztaltabb jógamesterek illetve a szakirodalom számára – de óráim során szeretem felhívni a figyelmet, hogyan tudjuk a jóga egyes elemeit beépíteni a mindennapjainkba. 

 

Képzések

Personal Trainer – American Council on Exercise, 2016

BUTI Yoga instructor – New Jersey, 2016

200 RYT Yoga Alliance – Zen Den Yoga School, 2017