Mennyi idő amíg meg tudom csinálni?

 

Jógaoktatóként talán az egyik leggyakrabban kapott kérdés, hogy mennyi ideig tart amíg egy bizonyos jógapózt meg tudok csinálni?

 

Ezt így önmagában rendkívül nehéz megválaszolni, ha nem lehetetlen. Hiszen nincs két egyforma test, egyforma múlt, egyforma elme, genetikai készlet és élettapasztalat. Nincs egy egyetemes idősáv arra, hogy egyes pózok mikor válnak elérhetővé hiszen beláthatjuk, hogy ez egyszerre függ több alapvető tényezőtől:

 

  • mennyit és milyen gyakran gyakorolsz
  • milyen sportmúltad van vagy jelenleg milyen más mozgást végzel
  • a jógaszőnyegen kívül milyen életmódot folytatsz
  • van-e bármilyen testi korlátod vagy sérülésed

 

És még ezeket figyelembe véve sincs két egyforma jógagyakorló akinek ugyanannyi idő míg egy jógapóz “sikerül”.

 

Úgyhogy inkább szeretném megosztani Veletek amit a minap olvastam angolul.

 

Ahogy egy csecsemőnek is kb. 12 hónapnyi napi kondícionálás szükséges ahhoz, hogy végül lábra álljon, egy felnőttnek hónapokon vagy éveken át tartó ismételt gyakorlás szükséges ahhoz, hogy felépüljenek azok az idegi kapcsolatok amelyek egy stabil jógapózhoz szükségesek.

 

Ezt ha megértjük máris sokkal türelmesebbek, alázatosabbak és elfogadóbbak lehetünk önmagunk felé. Egy kisbabát sem bírálunk amiért 5 hónaposan nem sétál, akkor magunkat miért bíráljuk egyfolytában, miért vagyunk ilyen türelmetlenek?

 

Szintén egy jó emlékeztető olyan néhány hetes programokhoz, intenzív workshopokhoz ahol pár hét után spárga, kézenállás, meg a fejünk mögé rakjuk a lábunkat…

 

Az én tanácsom, hogy mindazt az energiát amit arra fordítunk, hogy azon filózunk mikor tudjuk megcsinálni az adott pózt inkább fordítsuk az elvárások nélküli következetes gyakorlásra….a többi jön magától.

 

Eszti