5 jógapóz alternatíva gyermekpóz helyett

Biztosan ismerősnek hangzik amikor a jógaoktató arra kér “ülj hátra a sarkakra és helyezkedj el gyermekpózban” vagy “babapózban pihenj”. Ha veled is előfordult, hogy ezek hallatán fogaidat összeszorítva belül összerezzensz egy kicsit akkor tudd, hogy nem vagy egyedül.


A gyermekpóz mint pihenőpóz valójában meglehetősen kényelmetlen vagy egyszerűen kivitelezhetetlen nagyon sokunk számára aminek számos különböző oka lehet


Ezért most 5 jógapóz alternatívát hoztam a gyermekpóz / babapóz helyett. Persze ne felejtsük el, hogy mi a szándéka a babapóznak. A babapóz alapvetően egy pihenőpóz ahová bármikor visszatérhetünk a gyakorlásunk alatt azért, hogy megálljunk és összekapcsolódjunk a tudatos légzéssel. Ha a gyermekpóz vagy bármelyik másik lent mutatott póz számodra kényelmetlen akkor ne csináld. Válassz egy olyan pihenőpózt amiben valóban tudsz pihenni. 

Na de akkor jöjjön az 5 jógapóz alternatíva gyermekpóz helyett

1. Asztalpóz

Ha neked nem gond a tenyereken támaszkodni egy kicsit hosszabb időt akkor az asztalpóz egy nagyon klassz opció lehet. A csuklók a vállak vonalai alatt helyezkednek el, a térdek a csípők vonala alatt. Nyugodtan maradhatsz ebben a statikus változatban de akár mozgásban is tarthatod néhány kellemes homorítás-domborítással vagy csípőkörzéssel.

 

2. Alkartámaszos asztalpóz

Ha érzékeny vagy fáradt a csuklód és az asztalpóz nem esik jól akkor választhatod azt a megoldást, hogy az alkarokon támaszkodsz. A fejed egy jógatéglán pihenhet vagy formázhatsz egy kispárnát az alkarokkal. A csípő maradhat magasan vagy le is süllyedhet kissé a sarkak felé. Ne felejtsük el, hogy ennek a gyermekpóz alternatívának is ugyanúgy az a célja, hogy egy pihentető és kényelmes testtartásban legyünk.

 

 

 

3. Kiskutya póz

Kicsit hasonlít az alkartámaszos asztalpózra egy kis extrával. Asztalpózból, ahol a csuklók a vállak alatt vannak, sétálj előre a tenyerekkel olyan messze amennyire érnek majd a csípőket a térdek felett tartva engedd meg, hogy mellkas lesüllyedjen a talaj irányába. A fejed pihenhet egy jógatéglán vagy a talajon.


4. Térdelőülés

Klasszikusan egy imádom / útálom póz. Van akinek rendkívül pihentető és kényelmes és van akinek teljességgel lehetetlen. Ha te az utóbbi vagy semmi gond. Hagyd ki, ne csináld. Viszont ha azok közé tartozol akiknek elérhető akkor ez egy nagyon klassz választás lehet gyermekpóz helyett. Egy nagyobb párnát vagy pokrócot a feneked alá helyezve még kényelmesebbé teheted. 

 


5. Fekvő gyermekpóz

Az lehet, hogy a klasszikus gyermekpóz nem a kedvenced de akkor még nem próbáltad a fekvő változatát. Feküdj a hátadra és húzd közel a térdeket a mellkashoz. Ezt követően vannak opciók: fogd meg a combokat hátul vagy a lábfejeket vagy a lábszárakat. Akár szét is nyithatod a lábakat ami már inkább a boldog babapóz változat. Játszadozz, tapasztald ki melyik számodra az igazi.

A fent mutatott alternatívák közül bármelyiket is választod ne feledd: arra törekszünk, hogy legyen kényelmes, pihentető amiben nyugodtan és szabadon tudsz lélegezni.

Namaste,

Eszti