Ahány jógastílus annyi különböző gyakorlás – a leggyakoribb jógairányzatok

Ha eldöntötted, hogy szeretnél egy esélyt adni a rendszeres jógázásnak akkor már megtetted az első és legfontosabb lépést. Bárhol szeretnél gyakorolni – jógastúdióban, konditeremben, otthon videók segítségével – kezdetben néha nehéz eligazodni a különböző jógafajták között. Ha ránézel egy jógastúdió órarendjére vagy rákeresel egy videóra és most még nem teljesen vagy képben mi a különbség a különböző órák között vagy idegenkedsz a sok szanszkrit kifejezéstől akkor jó helyen jársz mert ebben a kis bejegyzésben szeretném egyszerűen összefoglalni és röviden bemutatni a leggyakoribb jógafajtákat. 


Hatha jóga

A legnagyobb kategória és a legismertebb irányzata a jógának, amelynek célja egy teljes egyensúly teremtése. Itt általában mérsékelt ütemben, lépésről lépésre sajátítjuk el testtartások technikáját. Az órák felépítése oktatótól függően nagyon eltérő lehet, de sok esetben tartalmaznak különböző légzéstechnikák (pránájama) elsajátítását, relaxációt, meditációt, esetleg mantrázást (közös rövid éneklés). Az ilyen órák jellege statikus, az ászanákat hosszabb ideig vannak kitartva. A hatha jóga gyakorlás ideális teljesen kezdők számára (erősít és hajlékonnyá tesz) és nagyon hatékony haladóknak is mert a hosszú kitartásokkal, minden egyes testrészre odafigyelve garantáltan izomlázunk lesz olyan helyeken is amelyekről addig nem tudtunk.

Ashtanga / Astanga / Astánga jóga 

Az astanga egy dinamikus jógafajta (haladó szinten rendkívül akrobatikus) amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. Pont ettől különbözik más jógafajtáktól, hogy itt a testtartásokat mindig ugyanabban a sorrendben kell végezni. Ezt sokan azért kedvelik mert a légzésre és a pózokra figyelve állandóan ugyanazokat a pózokat gyakorolva teljesen ki tudnak kapcsolódni illetve mert nagyon könnyedén lehet követni a folyamatos fejlődést. A legtöbb stúdióban az első sorozatot tanítják, de haladóknak a második (vagy későbbi) sorozatot oktató órákkal ia találkozhatsz. Az órákon az oktatók gyakran szanszkritul hangosan számolnak.

Vinyásza jóga / Vinyásza flow / Flow jóga / Slow flow

A fenti elnevezések közül bármelyikkel találkozhatsz de gyakorlatilag mind ugyanarra a szabadabb jógairányzatra vonatkoznak, amelyben az ászanákat nem állandó sorozatokban gyakorolják, hanem egy bizonyos témára (méregtelenítés, elengedés stb.) vagy testrészre (mellkasnyitó flow, csípőnyitás stb.) vagy energiaközpontra (szív csakra, gyökér csakra stb.) fókuszálja. A vinyásza flow jóga is – akár slow flow, akár gyorsabb – egy dinamikus jógafajta ahol az ászanák viszonylag rövid ideig vannak kitartva és az átkötésekkel egy kreatívabb, szabadabb flow születik. Természetesen itt is az a cél, hogy a test mozgását a légzéssel összehangolva az elménket a gyakorlásra fordítsuk.

Dinamikus jóga / Power jóga / Vinyásza power hour stb.

Ezzel az elnevezéssel gyakran lehet találkozni konditermek órarendjén. Lényegében ugyanaz mint a fenti vinyásza flow típus csak itt kicsit gyorsabbak a mozdulatok ezért a pulzusszámunk meg fog emelkedni. Továbbá az ilyen órákon az oktatók szeretnek fókuszálni a core, azaz a törzsizmok erősítésére. Egy igazi izzadós, jó értelemben kimerítő fajtája ez a jógának. 

Shivananda / Sivananda jóga

A Sivananda jóga a hatha jóga egyik tradícionális formája. Itt is mindig ugyanazokon a pózokon  (12 alap póz) megy keresztül a gyakorló. A Sivananda jóga gyakorlatok fontos hangsúlyt fektetnek a relaxációra és a jóga légzésre. Nagyon jó választás teljesen kezdőknek is, mivel ugyanazokon a pózokon keresztül ismerkedhetnek meg a jógával. 

Yin jóga

Mind közül a legpihentetőbb és leglassabb jógairányzat. Azonban olyan változásokat tud hozni, amelyet más jógafajta lehet hogy nem. Az egyik legjobb dolog benne, hogy olyan mély elmélyülést ad, hogy segít azoknak akik úgy gondolják képtelenek befelé fordulni és kikapcsolni az állandóan kattogó gondolatokat. Az ilyen órán főként ülő és fevő pózokat szoktak végezni legalább 3 percen át, de sokszor 5 vagy akár 10-20 percen keresztül. Így nemcsak egy-egy izomcsoportot nyújtunk meg hanem fellazítjuk a mélyebben fekvő szöveteket is. Ez a jógafajta nagyon jó kiegészítése a dinamukusabb jógairányzatoknak és valóban megtanít a jelenben lenni.

Kundalini jóga

Ez egy spirituálisabb jógafajta, ezért szokták gyakran a tudatosság jógájának hívni. Egyszerű technikákból áll ezért bárki gyakorolhatja, legyen akár teljesen kezdő.  Itt a test átmozgatásán kívül intenzív légzésgyakorlatokkal lehet finom tudatállapotváltozást előidézni. Az ilyen órákon nagy szerepet kap a mantrázás és meditáció.