Jóga – Hajlékonyság – Sérülések

 

 

Mindenki szeretne hajlékonyabb lenni főleg amióta a jóga egyre nagyobb népszerűségre tett szert.

Stretching, flexibility, get bendy challenge … ömlik ránk az információ de mégis hogyan lehetünk hajlékonyabbak?

Óriási téma, ha a személyi edző és jógaoktató beszélne most belőlem akkor két órán át tudnék prédikálni de blogposzt keretein belül kiemelném a szerintem legfontosabbakat…

 

1. Türelem

Van aki rendszeresen sportol és emiatt kötöttebb, és van aki mondjuk 25 év ülő életmód után szeretne javítani a hajlékonyságán. De bárhonnan is indulunk amikor elmegyünk az első  jógaóránkra akkor ugye mi sem gondoljuk komolyan, hogy 1 hét múlva megérintjük a talajt amikor eddig lehajolni is alig bírtunk. Egy év múlva talán igen, vagy nem. És ezzel nincs is semmi gond. Az ilyen 1 hónap alatt spárga kihívásokkal csak több kárt okozunk mint hasznot. Inkább koncentráljunk hosszú, 1-2 éves távlatokra.

…türelem

2. Következetesség

Sokszor nagy lendülettel elkezdünk nyújtani minden nap majd szépen lassan abbamarad és aztán heti 1-2 alkalomtól hiába várjuk a fejlődést. Inkább legyen napi 10-15 perc de az következetes mind heti 1-2 másfél órás intenzív nyújtás.

…türelem

3. Helyes gyakorlás

Van akinek a statikusabb van akinek a dinamikusabb nyújtás hatékonyabb. Egy biztos: bemelegítés nélkül hozzá se fogjunk. Ki kell tapasztalnod neked melyik válik be jobban. Én pl. reggel szinte képtelen vagyok statikus nyújtásokra mert olyan merev vagyok, hogy mindig oda-vissza hintázom és mozgolódom a pózokban. De egy edzés után vagy szimplán az esti órákban nagyon szeretek hosszú perceket eltölteni egy pózban ahol intenzívebb lesz a nyújtás az adott izomcsoportra.

…türelem

4. Semmi fájdalom

A nyújtás nem szabad, hogy fájdalmas legyen. Itt nem működik a no pain no gain fitness szlogen! Itt gyengédnek és türelmesnek kell lenni. Kis diszkomfort rendben van de éles fájdalom és erőlködés az nem! Próbálják elhallgatni de tény, és egy egy san fransisco-i fizikoterapeuta barátnőm is mondta, hogy elképesztő sok sérülés és gond szokott jelentkezni amik pont az ilyen kapkodós, felelőtlen gyakorlásból erednek. Ennek így nem sok köze van a jóga ahimsa elvéhez.

…türelem

5. Légzés

Kulcsfontosságú. Lassan, mélyen, természetesen lélegezzünk. A kilégzés lesz a segítő társunk, kilégzéskor mélyítsük az adott nyújtást. Gyakran előfordul, hogy visszatartjuk a lélegzetünket úgyhogy mint mindent ezt is lassan, kis lépésekben tanuljuk meg. A nyugodt, tudatos légzés elengedhetetlen így tudjuk csak kikapcsolni a strech-reflexet, ami lényegében egy védekező mechanizmus az izmainkban amit mi feszességnek vagy fájdalomnak érezhetünk.

…és ha még nem mondtam volna: türelem